Ik ben opgegroeid in Makkum, een oud vissersdorpje gelegen aan het IJsselmeer en vlak bij de Waddenzee. Omdat het leven toendertijd voornamelijk langs, op en rond het water afspeelde werd je van jongs af aan al bekend met de visserij. Op mijn 5e kreeg ik mijn eerste hengeltje, een vaste bamboe hengel, waarmee op voorn, baars en paling werd gevist. Een paar jaar later op een mooie zomerse dag kwam mijn opa geheel onverwachts langs met een werphengeltje voor mij. Die middag heeft mijn opa mij aan de waterkant geleerd hoe ik hiermee om moest gaan en werden daarna de roofvissen belaagd.
Op een dag was ik met een vriend nabij Gaast aan het vissen. Daar kwam ik een charismatisch man tegen. Zijn gezicht was zongebruind en voorzien van een grote baard. Hij was gekleed in een groene parka jas, had een vilten hoed op en had een klein spinhengeltje bij zich. Nieuwsgierig geworden vroegen wij hem waar hij op ging vissen. Op snoek was het antwoord. Verbaasd keken mijn maat en ik elkaar aan, dit kan toch niet, daarvoor moet je toch een zware hengel, voorzien van een zeemolen met dik draad, hebben? Onze verbazing werd nog groter toen hij vertelde dat het een zelfgemaakte bamboe hengel betrof, gemaakt uit 6 driehoekige strips, een splitcane hengel. Verder liet hij zien dat hij zelf het kunstaas maakte, een tandem spinner, speciaal gemaakt voor de snoek. Enigszins lacherig en nieuwsgierig keken wij hoe hij begon te vissen. Mijn verbazing sloeg al gauw om in verwondering, want na drie worpen was het raak. De eerste snoek werd gehaakt en gevangen. Kort erna was het al weer raak. Zo ving deze man in één uur tijd 8 snoeken. Ik was overtuigd, dat kwam door die geweldige tandem spinner. De visser vertelde dat de combinatie van materiaal en kunstaas het verschil maakt. Om zijn verhaal kracht bij te zetten mocht ik ook even met zijn hengel vissen. Ik voelde iedere trilling van de spinner en kon daarbij het verschil voelen dat ik het kunstaas goed binnen viste of dat deze te snel of te langzaam werd ingedraaid. Op dat moment was ik verkocht, ik wilde ook zo vissen.

Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat ik dit als 15 jarige nooit kon betalen. Dus werd deze wens maar weer opzij gezet.
Na 20 jaar kwam ik deze visser, genaamd Leen Huisman, op een feestje weer tegen. Na een leuk gesprek werd besloten om eens samen te gaan vissen. Na deze vistrip is een goede vriendschap ontstaan en vanaf dat moment zijn er regelmatig gezamenlijke vistrips geboekt.
Na het ontstaan van deze vriendschap is voor mij het vissen met een splitcane hengel pas echt begonnen.
Al snel werd een licht spinhengeltje en een vlieghengel aangeschaft. Niet veel later ontstond de wens om om zelf een splitcanehengel te maken. De reden hiervoor was omdat ik al carbon hengels afbouwde, een ontzettende knutselaar ben en beroepsmatig een houtbewerker ben. Met behulp van Leen en gebruik makend van zijn tapers, ervaring en bamboe heb ik mijn eerste splitcanehengel gemaakt, een 3 delige vliegenhengel 8'3” #5.

Hobby

Na dit eerste hengeltje had ik de smaak te pakken en wilde ik voor mijzelf een hengel ontwerpen. Omdat ik veel aan het streamervissen ben is dit een #9, 8'6” vlieghengel geworden. Deze hengel werd door de meester zelf goedgekeurd. Hij zei tegen mij, “de hengel heeft een professionele uitstraling en werpt uitstekend”. Dit was voor mij de mooiste beloning die ik kon krijgen en tevens een uitnodiging om met de hobby door te gaan.
Het bouwen van splitcane hengels is voor mij een hobby welke ik in de wintermaanden uitoefen. Het is voor mij een financiële ondersteuning om de hobby mogelijk te maken. De hoeveelheid hengels wil ik daarom beperkt houden tot een maximum van 8 stuks per jaar. Het bouwen van een hengel mag geen haastklus worden omdat het testen, meten, nameten, bakken van de bamboe en het pas maken van de bussen zeer serieus moet worden uitgevoerd om zo tot een optimaal product te  komen. Ik ben van mening dat een mooie hengel geen vissen vangt maar een goede hengel wel. Daarom staat de actie en kwaliteit van de blank voor mij voorop, pas daarna komt voor mij het design. Er worden geen concessies gemaakt op het ontwerp van de hengel inzake het design omdat het geheel dan mooier oogt.

Garanties

De hengels worden met de grootste zorg en aandacht gebouwd en kunnen concurreren met iedere professionele hengelbouwer. De bamboe wordt gespleten, niet gezaagd, en daarna met de hand recht gemaakt, waardoor de vezels evenwijdig door de strips heen lopen. Aan iedere strip wordt de grootste zorg besteed waardoor alleen het beste materiaal wordt geselecteerd. Fouten, breuken, delaminatie als gevolg van verkeerde materialen mogen daarom niet voorkomen. Ontstaat er onverhoopt toch een onvolkomenheid die toebedeeld kan worden aan een productie fout, en niet het gevolg is van onkundig gebruik, dan zal dit geheel kosteloos worden hersteld.